Sluiting school dreigt, Sinderen in actie: ‘Het voelt oneerlijk’

SINDEREN Inwoners, organisaties en ondernemers van Sinderen zetten zich in voor het behoud van basisschool De Wegwijzer in hun dorp. Die dreigt volgend jaar te sluiten. 

In een brief naar de gemeente Oude IJsselstreek vragen ze de raadsleden een beroep te doen op het schoolbestuur om de school een eerlijke kans te geven. Het bestuur heeft aangegeven de school in augustus volgend jaar te willen sluiten.

Al honderden jaren een school

In de brief, geschreven door Sinderens Belang en ondertekend door een groot aantal organisaties, verenigingen en ondernemers in het dorp, wordt gesteld dat de aanwezigheid van een school voor Sinderen van groot belang is. ,,In Sinderen staat al sinds 1658 een school”, zegt Marjon Groot Nibbelink van Sinderens Belang. Zij ging zelf naar school in Sinderen, evenals haar dochters. 

Als de school moet sluiten zal dat ook een effect hebben op de verenigin­gen hierMarjon Groot Nibbelink, Sinderens Belang

,,Zonder een school wordt het dorp minder interessant voor mensen met kinderen. Het geeft reuring en zorgt voor een evenwichtige bevolkingsopbouw. En als de school moet sluiten zal dat ook een effect hebben op de verenigingen hier. Zij zullen minder jeugdleden krijgen.”

‘Zien ook wel dat de toekomst moeilijk is’

 Volgens de prognoses heeft de school in oktober 2023 nog maar 25 leerlingen, dat zijn er nu 33. ‘Wij zien ook wel dat de toekomst moeilijk is’, schrijft Sinderens Belang in de brief. Om de school interessanter te maken voor nieuwe leerlingen, ook van buiten het dorp, doet de belangenvereniging drie voorstellen. 

Zo zou de school zich meer moeten profileren als ‘groene school’, die verbinding met landbouw en natuur zoekt, moet de school zich beter naar buiten toe presenteren, onder meer via social media en moeten het gebouw en de tuin worden opgefrist, waardoor de uitstraling beter wordt.

‘Niet over te praten’

Sinderens Belang zou graag zien dat de school in ieder geval drie jaar de tijd krijgt om te kijken of dergelijke veranderingen ook inderdaad een effect hebben op het leerlingenaantal.  Volgens de vereniging valt daar met het schoolbestuur echter niet over te praten. 

,,We willen graag een eerlijke kans krijgen”, zegt Groot Nibbelink. ,,Alle kernen van Oude IJsselstreek hebben een eigen school, Sinderen zou de eerste zijn zonder school. Terwijl de gemeente ook heeft gezegd dat belangrijk te vinden. Het voelt oneerlijk.”

Sinderen zou de eerste van alle kernen van Oude IJssel­streek zijn zonder school

Overstap naar andere scholenkoepel

Een uiterste redmiddel kan volgens Sinderens Belang de overstap zijn naar een andere scholenkoepel dan Paraat, waar De Wegwijzer nu onder valt. ,,Er worden gesprekken gevoerd met meerdere scholenkoepels, maar daar valt nu nog niets over te zeggen. Die gesprekken lopen nog”, aldus Groot Nibbelink.   

Ondertussen wordt er van alles bedacht om ouders uit de dorpen rond Sinderen te attenderen op het bestaan van de school. Er staan borden met de uitnodiging om in Sinderen naar school te gaan, op de kermis in Varsseveld zijn onlangs flyers uitgedeeld en er worden bezoekjes gebracht aan mensen die kinderen in de schoolgaande leeftijd hebben.

Groot Nibbelink: ,,Veel mensen van buiten Sinderen weten niet eens dat hier een school is. Het is weliswaar een kleine school, maar er zijn ook ouders die daar bewust voor kiezen, dat gebeurt nu al. Sommige kinderen gedijen beter op een kleine school. En de school doet het prima, de resultaten zijn goed.”

Bron: https://www.gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/sluiting-school-dreigt-sinderen-in-actie-het-voelt-oneerlijk~af62c971/